Reisverslag nummer 1
Door: Jongereninactie
Blijf op de hoogte en volg Jongeren
09 Juli 2012 | Moldavië, Vozneseni
Sfeer: GOED!
Weer: HEET! (40graden)
Wc: DRAMA!
Douche: GOED, maar water snel op
Bed: Hard!
Lieve lezers/lezeressen,
Na een goede, voorspoedige en gezellige reis kwamen we veilig aan in Vozneseni. De enige tegenslag was dat Lufthansa drie koffers ( van Marlies, Florine en Sophie) in Munchen laten staan. Die moesten gisteren gehaald worden. We werden hartelijk ontvangen door de lieve gastvrouwen en hun kinderen. Nadat we de accomodatie hadden gezien en de bedden verdeeld hadden, kregen we lekkere sandwiches met moldavische kaas en (volgens ons ganzenlever-) worst. Daarna hadden we tijd om onze acommodatie eens goed te bekijken en de eerste mensen moesten naar het 'toilet'. Nou lezers, wij verzekeren jullie, als wij weer thuiskomen is het eerste wat wij doen genieten van het Nederlandse sanitair. Nog voor het avondeten hebben we kennisgemaakt met de eerste kinderen, wat erg gezellig was. Daarna kregen we het avondeten, tomaat, komkommer, kip en lekkere romige spaghetti. Bij elke maaltijd krijgen we ook brood. We eten lekker buiten met z'n allen aan tafel, wat heel goed mogelijk is doordat de temperaturen hier varieren van 30-40 graden. Na het eten waren we allemaal moe en was het tijd om te gaan slapen.
Gisteren de eerste hele dag in Moldavie is ons goed bevallen. 's Morgens gingen we naar de kerk, die hier bestaat uit een klein kamertje met 5 bankjes, de gemeente bestond uit 12 mensen dus wij vulden de kerk aardig. Het was een mooie bijeenkomst, in het Russisch, Engels en Nederlands. Zij hebben liederen gezongen en wij ook, en we kwamen er achter dat veel liedjese overeenkomen. Ze hebben ons een aantal keren verteld hoe blij ze met ons zijn en dat ze ons ervaren als een gift van God. Het is mooi om te zien hoeveel vertrouwen zij uit hun geloof putten. Gister de rest van de dag zijn de koffers opgehaald en hebben wij uitgerust van de reis. Ook is er nog met de kids gespeeld, voornamelijk tennis, volleybal, voetbal en Moldavische spelletjes. Het avondeten bestond uit kip en rijst, wat erg lekker was, gemaakt door Esther, Michiel en Simone. Na een spelletje Weerwolven van Wakkerdam zijn we in de avond lekker gaan slapen.
Vanmorgen ging de wekker al om 7uur, want we moesten klussen! Om 8uur zaten we fris en fruitig aan het ontbijt, maar na het ontbijt hadden we nog alle tijd om rustig wakker te worden, omdat de pastoor en de tolken wat te laat waren. Om 10uur begonnen we met klussen. Dat was voor de ochtend al snel gedaan, want het bestond uit vier kuilen van 1x1x50cm graven. Onderschat het niet, de Moldaafse grond ligt vol met stenen, en glas. Ook de temperatuur maakte het zwaar.
' s Middags aan de slag geweest met de kinderen, we hebben gescoebiedoe't. Dit was erg gezellig, alle meisjes voorzien van armbandjes, alle jongens van helikopters gemaakt van scoebiedoetouwtjes:). Toen we bezig waren met de kinderen, kwam de pastoor en tevens klushoofd ons halen, er moest werk gedaan worden! Dit werk bestond uit 'even' een geultje graven van ong 10 m lang, 50 cm breed en 60 cm diep. Hier zullen vele morgen wel spierpijn van hebben! Gelukkig konden we lekker douchen (alleen raakte tijdens het douchen het water uit het reservoir op, dus moest Michiel het dak op om het bij te vullen, de held:)) en was al het zweet er snel afgespoeld. Na het douchen heerlijk gegeten, een soort van pannenkoekjes met roomkaas en rijst met citroenschilletjes en rozijnen. Er wordt hier goed voor ons gezorgd! Iedereen heeft het goed naar z'n zin en het is heel gezellig.
Morgen gaan we er weer flink tegenaan, de pastoor kwam ons fijn vertellen dat we goed moesten slapen want het wordt een zware dag.
Slaaplekker!
Veel liefs, Marlies en Elianne namens alle Jongeren in Actie!
Weer: HEET! (40graden)
Wc: DRAMA!
Douche: GOED, maar water snel op
Bed: Hard!
Lieve lezers/lezeressen,
Slaaplekker!
Veel liefs, Marlies en Elianne namens alle Jongeren in Actie!
09 Juli 2012 - 18:06
Vul Hier Je Naam In.:
Vul hier je reactie in...Leuk om van jullie te horen!Het klinkt meteen enthousiast en actief. Ben nu al trots op jullie! Sterkte in de hitte en veel plezier! groetjes Arjan en Tineke
09 Juli 2012 - 18:13
Ruud:
Dank voor deze update! Leuk geschreven! Wees blij met het weer hier is het helemaal niets :-)
Veel succes met de werkzaamheden, we denken aan jullie! -
09 Juli 2012 - 18:40
Petra:
Lieve Allemaal,
Bedankt voor de update. Fijn om te lezen dat het goed met jullie gaat en dat het eten lekker is (gelukkig geen pap!). Sterkte met de warmte, die kan je echt lam slaan. Blijf vooral veel water drinken.
Voor straks lekker slapen en morgen gezond weer op.
Dikke kus uit Nieuwerkerk.
Liefs,
Petra en de rest. -
09 Juli 2012 - 19:03
Anita Van Der Pol:
Leuk om te lezen hoe het met jullie gaat! We hebben velen van jullie gisteren wel gemist tijdens de Anthem-repetitie. Heel veel plezier met z'n allen toegewenst!
Groet,
Anita -
09 Juli 2012 - 20:39
Monique:
hoi allemaal,
gezellige update. leuk te lezen.
en jaaaaa: wij zijn ook trots op jullie.
laat ze maar eens zien wat Hollandse jeugd wil betekenen voor een ander!
GO!!!
liefs en suc6 met de spierpijn morgen ;-)) -
09 Juli 2012 - 22:19
Magda T:
Leuk om te lezen wat jullie allemaal doen, en dat het eten ook erg meevalt. Veel plezier en werkse vandaag. -
09 Juli 2012 - 22:31
Paul De R:
Nadat ik me verslapen had kwam ik net 5 uur te laat aan bij het OC om jullie uit te zwaaien....helaas.
Ik lees net over de temperatuur... Dat is best warm om in te werken. Maar goed , de eerste 5 kuub grond is verplaatst. Petje af voor jullie inzet daar en voor de lokale mensen die daar weer voor jullie eten enz. zorgen. Zo zie je maar, niemand leeft alleen maar voor zichzelf. Iedere dag leren mensen van elkaar. De sfeer is gelukkig goed! Houden zo! Het zal af en toe zwaar zijn maar houd de moed erin met zijn allen. Gebruik je talent daarvoor. Groeten uit het verre Holland :-) -
10 Juli 2012 - 10:20
Sjanie:
Hallo meiden en jongens. Leuk om jullie weblog te volgen. Wat een kanjers zijn jullie zeg. Gelukkig bevalt het goed en hebben jullie het prima naar je zin. Het is wel een hele ervaring he? Bovendien word je heel erg geconfronteerd met de (soms overdreven) luxe, die wij hier gewende zijn. Nog veel plezier met de kindertjes en klussen die moeten worden gedaag. Ik ben trots op jullie als oudtante van Elianne en Florine. Dikke knuffel.
Sjanie -
10 Juli 2012 - 10:33
Attie:
Je doet het niet, maar wat zouden we graag om een hoekje kijken bij al dat zweten. Gelukkig krijgen we de foto's nog....toch?.... -
10 Juli 2012 - 11:22
Magda:
Goed om jullie enthousiaste verhaal te lezen, blijven we op de hoogte! Sterkte met de werkzaamheden en let op jullie vocht met die warmte..
Liefs van ons allemaal -
10 Juli 2012 - 11:31
Marieke:
Super om dit allemaal te lezen, en dat jullie het goed naar jullie zin hebben. Geniet van het warme weer, en van de mooie ontmoetingen! Heel veel succes nog :) x marieke -
10 Juli 2012 - 13:05
Annemiek:
Hoi Allemaal,
Klinkt allemaal ontzettend leuk. Dit wordt een fantastische ervaring die jullie nooit meer zullen vergeten (ik spreek uit ervaring).
Nog heel veel plezier daar, geniet er van.
Groetjes Annemiek -
10 Juli 2012 - 18:12
Sieneke:
Hi kanjers, vele handen maken licht werk en ook de douche lees ik. Voordeel nu in N'kerk: je kunt buiten douchen, zondagmiddag een stortdouche van plm. 15 min... Veel respect voor alles wat jullie doen, go on!!! -
10 Juli 2012 - 19:42
Anneke Dambrink:
Wat leuk om jullie belevenissen te volgen.
Veel succes met alles!
groet. -
10 Juli 2012 - 20:40
Janny Sturm:
Wat een leuk project en wat fijn dat jullie dit met elkaar mogen doen, heel veel succes en een heel goede tijd met elkaar. -
10 Juli 2012 - 20:40
10 Juli 2012 - 20:41
11 Juli 2012 - 14:06
Machteld:
Wat een leuk verslag!! top wat jullie doen, heel veel succes!!
groetjes!! -
11 Juli 2012 - 16:52
Carola Goedhart:
Wat een leuk verslag!! Wel zwaar in deze hitte. Maar de mensen daar zijn volgens mij erg blij met wat jullie voor hen doen. En de kinderen genieten van jullie aandacht en spelletjes zo te lezen. Geniet er van! Simone, wij hebben dadelijk waarschijnlijk helemaal geen wc;) -
11 Juli 2012 - 19:35
Henriette Vd Knijff:
Hoihoi allemaal, fijn dat jullie goed aangekomen zijn. En dat het allemaal even wennen is dat geloof ik zeker. Maak er nog een mooie tijd van met elkaar. Hopelijk hebben jullie nog een keertje tijd voor zo'n mooi verslag. Doeg!